Du kanske går omkring med känslan av att det dåliga som händer i ditt liv har du förtjänat. För dina synders skull. För att du är en dålig människa. Du kanske satte igång en negativ chatt eller skvaller om en person och det fick förödande konsekvenser för den personen och nu har du dåligt samvete och tycker att smärtan du har i din kropp förtjänar du. Eller så kanske du verkligen gjort en hemsk synd och du vet att det var fel och du känner att du förtjänar att vara deprimerad och nere. Eller så vet du inte riktigt vad du gjort fel, men har en känsla av ovärdighet, orenhet och skuld och du tänker att detta ska du känna för du är ju en syndig människa.

Vi har alla syndat och kan inte av oss själva betala lösen för det. Priset är för högt för oss att ens kunna betala en liten, liten del av. Tack och lov så hade Gud hade en lösning på hela mänsklighetens skuld. 

“Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” Joh. 3:16

För att Gud älskade oss så mycket gav han sin ende Son som lösen för oss. När du ser på Jesus, att han genomled tortyr, blev fastspikad, tog alla dina sjukdomar och dog för dig på korset och på så sätt gjorde om intet anklagelsen mot dig, då förstår du att han gav samtidigt sin rättfärdighet och frid till dig. Ett byte där han tog allt dåligt från oss och gav allt gott från sig. När du ser på Jesus, så ta emot hans rättfärdighet och frihet. Se att din skuld var lagd på honom på korset. Du förtjänar det inte, ingen av oss gör det. 

Ingen av oss kan bära vår egen skuld och på så sätt betala den. Jesus var den ende som kunde ta vårt ställe av straff, för att han var utan synd i tanke och gärning, helt fläckfri. Han behövde inte ta vårt straff, men gjorde det av kärlek.

“Vad ska vi nu säga om detta? Om Gud är för oss, vem kan då vara emot oss? Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för oss alla, hur ska han inte också skänka oss allt med honom? Vem kan anklaga Guds utvalda? Gud är den som rättfärdiggör.” Rom. 8:31-33

Jesus uppfyllde alla krav som fanns på mänskligheten och gav sig frivilligt att dö på korset för hela mänsklighetens alla synder och sjukdomar. Han blev ett totalt och överflödande offer på korset. 

“Därför finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus, som inte vandrar efter köttet, utan efter Anden. För livets Andes lag har i Kristus Jesus gjort mig fri från syndens och dödens lag. För det som var omöjligt för lagen, därför att den var svag genom köttet, det gjorde Gud, då han sände sin Son i syndigt kötts liknelse och för syndens skull, fördömde synden i köttet, för att lagens rättfärdiga krav skulle uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden.” Rom. 8:1-4

Vi lever efter Anden för vi har det Jesus gjorde på korset tydligt utmålat för oss. Då finns ingen fördömelse för oss, vi är frikända genom att vi satt vår tro till Jesu försoningsverk. Om du har trott att du måste bära straffet för dina egna synder och lida av dess konsekvenser av sjukdom, smärta och psykisk ohälsa, så kan du veta nu att du är frikänd genom Jesus. Allt är klart, det du behöver göra är att ta emot och leva i frihet. 

Vad du än gjort eller inte gjort, vad du än sagt eller inte sagt, allt dåligt har Jesus tagit från dig och gett dig istället sitt liv och renhet. Du är frikänd. Så fort du känner skuld eller dåligt samvete så se på Jesus och tacka honom för det han gjort på korset, tacka honom för hans rättfärdighet som nu är din. Det han gjorde på korset räcker till och blir över, vad du än gjort så är hans offer större och hans kraft starkare än den värsta synden. Som Fadern ser på Jesus, fläckfri och ren, så ser han på dig, för du är i Jesus genom tro.

Lydia Billström