“När Jesus reste sig upp och inte såg någon utom kvinnan, sa han till henne: Kvinna, var är dina anklagare? Har ingen dömt dig? Hon sa: Herre, ingen. Då sa Jesus till henne: Inte heller jag dömer dig. Gå och synda inte mer.” Joh. 8:10-11

Skuldkänslor, fördömelse och ett dåligt samvete kan många gånger, om samvetet inte blir löst, leda människor ännu djupare in i mörker, ångest och destruktivitet. De religiösa “poliserna” hade fört en kvinna som hade begått äktenskapsbrott till Jesus. De levde under lagens villkor, som är lika oflexibla, som stenarna var, som användes för att stena människor. Lagen skrevs i sten och nu undrade de vad Jesus tyckte, om att kasta sten på en synderska.

Jesus, som nu införde ett nytt förbund genom att fullborda lagen och samtidigt ta alla våra lagöverträdelser på sig, utmanade dem. Han sa, “Den av er som är utan synd kastar första stenen på henne.” Det blev inget stenkastande den dagen.

Tyvärr, så kände inte de religiösa ledarna igen Jesus. Han var definitivt inte emot lagen, den var given av Gud, men nu var ett helt nytt förbund på väg att etableras. Nu skulle Guds nåd uppenbaras, men priset var högt, det krävdes att Jesus skulle dö i vårt ställe. Jesus är Guds lamm, som kom för att ta bort världens synd. Han blev slaktad i vårt ställe.

Jesus demonstrerade nåd och förlåtelse. Jesus dömde inte kvinnan utan frikände henne. Guds nåd som vi får genom Jesus, befriar oss från skulden. Kvinnan blev fri i sitt inre och syndabördan lyftes av. Jesus vill hjälpa människor idag också. Och han gör det genom att säga till den som kommer till honom idag, “Inte heller jag dömer dig.” Jesus är försoningen för våra synder, så när han säger så till dig, då är det mer än bara fina ord, det är verklig kraft som bryter syndens tunga börda över dig och du blir fri.

Sedan sa Jesus till kvinnan, “Gå och synda inte mer.” Det är först efter att du har blivit fri från skulden genom att få höra att Jesus inte dömer dig, som du kan gå vidare och inte leva i synd. Faktum är att även dessa ord, “Gå och synda inte mer”, är mer än fina ord om det är Jesus som säger det. I de orden så finns det verklig kraft som bryter bojor, ovanor och syndens kraft och du blir fri. Du kan gå vidare i livet tillsammans med Jesus och han vill hjälpa dig när du blir frestad. 

Kvinnans samvete blev löst och hon fick en uppenbarelse av Guds nåd. Om de religiösa personerna står det att när de, “kände sig överbevisade av samvetet, gick de ut”. Tyvärr blev inte deras samveten lösta, utan de gick bort från Jesus. Kvinnan kom till Jesus med dåligt samvete, men gick därifrån med ett rent samvete. De religiösa personerna kom till Jesus antingen med självgoda eller redan dåliga samveten, men gick därifrån utan att tagit del av Guds nåd. Poängen är att bara Jesus kan frälsa, inte lagen. 

När man har tagit emot av Jesu barmhärtighet, så är det sista man vill göra att synda. Guds underbara nåd är det enda som löser människor från skulden och syndens dragningskraft. Jesus bryter den onda cirkeln. Idag så finns det frihet för dig och din omgivning genom Jesus. Han kastar inte sten på människor utan är villig att omfamna, lyfta, hjälpa, förlåta, befria, älska och försona dig med Gud.

Gud välsigne dig.

/ David Billström