Man brukar inte tvätta sig ren, innan man tar en dusch. En läkare säger inte åt någon som är sjuk att se till att bli frisk först och sedan uppsöka läkarvård. Ett sjukhus har inte som slogan – “Bara friska är välkomna”. Vi som kristna får se till att vi inte, varken med vår attityd eller förkunnelse får folk att tro – att de måste “bli frälsta, heliga eller kvalificera sig” innan de kan få nåd från Gud. 

“När Jesus hörde detta sa han till dem: De friska behöver inte läkare, utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga utan syndare till omvändelse.” Mark. 2:17

Omvändelse och tro innebär att man inser sin egen ofullkomlighet och bestämmer sig för att vända sig till Jesus. Precis som någon som är sjuk vänder sig till en läkare. 

Evangelium i dess rätta element

Evangelium löser moment 22 och den onda cirkeln. Evangelium är designat att sändas rakt in i mörkret och hopplösheten men även in i självtillräcklighetens illusion. Alla mänskliga försök till att få folk att bli “kvalificerade” innan Jesus kan frälsa och hela dem, är att ta udden av evangelium. Varför säga åt folk att skärpa sig och sluta synda, så att Gud kan ge dem nåd? Det är ju precis det som de inte kan. De kan inte skärpa sig och sluta synda, därför är de perfekta kandidater och kvalificerade att ta emot hjälp från Jesus. (Att försöka göra sitt bästa är självklart alltid bra och skyddar en själv och andra från onödigt lidande och problem).

Aposteln Paulus skrev: “Det är ett ord att lita på och värt att på allt sätt tas emot, att Kristus Jesus har kommit i världen för att frälsa syndare, bland vilka jag är den störste.” 1 Tim. 1:15

Innan Paulus blev frälst förföljde han de troende. Jesus kom för att frälsa syndare. Alla människor behöver frälsning av Jesus, både stora syndare och självgoda “småsyndare”. Precis som en läkare vill hjälpa de som är sjuka, vill Jesus frälsa. Jesus förlåter synderna och löser oss från syndens makt.

Kom till Jesus idag

Idag kan Jesus flytta in i ditt hjärta genom att du sätter din tro till honom som din frälsare, “att Kristus genom tron kan bo i era hjärtan” Ef. 3:17

Säg till Jesus att du vill att han förlåter och löser dig från synden. Han är en specialist på det området och han älskar när syndare kommer till honom. Han är rik på nåd och han är försoningen för våra synder.

Jesus frälser oss av nåd, helt gratis, för han har betalat priset för vår frälsning redan, genom sin död på korset och uppståndelsen från de döda. Genom att tro på Jesus får vi del av denna underbara nåd.

“Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” Joh. 3:16

När du tror på Jesus så blir du försonad med Gud och förlåten. Gud har en plan för ditt liv och han vill hjälpa dig att vandra på hans vägar. 

Förbli i Guds nåd

Man både blir och förblir frälst av nåd. Om du är ny eller gammal i tron, så se till att förbli i Guds nåd. Kanske du är gammal i tron men ändå brottas med någon synd. Du kunde varken frälsa dig själv eller förbli frälst genom egen kraft. Så, ge upp, och gå till Jesus och låt han hjälpa dig med det du brottas med. Du kan inte kvalificerade dig själv utan bara ta emot nåd, genom tro.

“För vi har inte en sådan överstepräst (Jesus) som inte kan ha medlidande med våra svagheter, utan en som har varit frestad i allt liksom vi, fast utan synd. Låt oss därför med frimodighet gå fram till nådens tron för att få barmhärtighet och finna nåd till hjälp i rätt tid.” Hebr. 4:15-16

Det finns nåd till hjälp för dig idag. Ta emot genom att tro på Jesus.

Gud välsigne dig.

/ David Billström