“När Jesus hörde detta sa han till dem: De friska behöver inte läkare, utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga utan syndare till omvändelse.” Mark. 2:17

Ibland predikas omvändelse på ett felaktigt sätt. Ungefär som att säga åt någon att “Befria dig själv först så att Jesus sen kan befria dig” eller som att säga åt någon att “Klipp ditt hår själv först innan du går till frisören”. Det är ju sjukt. 

Omvändelse handlar om att komma till Jesus precis som man är, inte försöka bli perfekt först. Tro att Jesus vill och kan hjälpa. Jesus sa att “… Var och en som gör synd är syndens slav.” Joh 8:34. Människor sitter fast, både i syndens skuld och dess makt. Precis därför vill Jesus att man ska komma till honom. 

Att komma till Jesus gör man genom att sätta sin tro till honom. Då kan han sätta igång sitt verk, att försona en med Gud, bryta syndens makt och ta ens hand och hjälpa en att leva som en kristen. Jesus är professionell i att göra allt detta. 

I Lukas 15 talas det om den förlorade sonen. Han kom till besinning och bestämde sig för att sätta tro till sin pappas godhet. Han gick hem och pappan tog självklart emot honom och överträffade sonens förväntningar. 

När en människa bestämmer sig för att sätta sin tro till Jesus så är det ett uttryck av omvändelse. Då gör Jesus sitt verk och resultatet blir underbart. Inte kanske att en persons uppförande blir perfekt över en natt. Men i personens hjärta har en förvandling ägt rum och det kommer verkligen att visa sig. 

Många gånger är det faktiskt så att vi behöver omvända oss från “Kan själv” attityden. För den attityden gör att vi inte tar emot hjälp från Jesus. Vi förtjänar inte Guds nåd, men kan få den ändå. Det är nåd, och man tar emot genom att tro. Jesus löser oss både från syndens makt och från vår självtillräcklighet. 

Så – Sätt din tro till Jesus, så kommer han hjälpa dig.

Gud välsigne dig. 

/ David Billström