“Han som också gett oss förmågan att vara tjänare åt det nya förbundet, inte bokstavens utan Andens. För bokstaven dödar, men Anden ger liv.” 2 Kor. 3:6

Genom Jesus så etablerades det nya förbundet. Det gamla förbundet, lagen, är historia. Vi ska inte blanda de två förbunden utan tydligt skilja dem åt. I 2 Kor. 3 så talas det om bokstaven och Anden, dödens tjänst och Andens tjänst, den dömande tjänsten och rättfärdighetens tjänst. Vi behöver skilja dessa åt, inte blanda ihop dem. 

I Apostlagärningarna så predikade de evangelium om Jesus. Låt oss idag göra likadant. Jesus sa inte åt oss att predika lag och moral, utan de goda nyheterna om Jesu död och uppståndelse. Moralism tar bara itu, eller försöker i alla fall för det funkar ändå inte så bra, med det yttre. Evangelium tar itu med det inre, människohjärtat, och moralen kommer då som ett resultat. När Jesus bor i ens hjärta så händer något på riktigt. Evangelium har tillräcklig kraft i sig och behöver inte lagens hjälp. 

När man tror på Jesus och han får leva ut sitt liv genom en människa så lever man rätt. Med Jesu hjälp får man förmåga att till och med göra mer än lag och moral kräver. Jesus hjälper oss att till och med kunna älska dem som hatar och förbannar oss. 

“För jag skäms inte för Kristi evangelium, för det är Guds kraft till frälsning för var och en som tror, först för juden, så också för greken.” Rom. 1:16

Släpp moralismen och släpp lös evangelium istället. Det är Guds kraft till frälsning och förvandling. Detta min vän är radikal tro och goda nyheter. 

Gud välsigne dig. 

/ David Billström