“Men Maria stod och grät utanför graven. Och medan hon grät lutade hon sig in i graven och fick se två änglar i vita kläder sitta där Jesu kropp hade legat, den ena vid huvudet och den andra vid fötterna. Och de sa till henne: Kvinna, varför gråter du? Hon sa till dem: Därför att de har tagit bort min Herre, och jag vet inte var de har lagt honom. Och när hon sa detta, vände hon sig om och fick se Jesus stå där, men hon visste inte att det var Jesus. Jesus sa till henne: Kvinna, varför gråter du? Vem söker du? Hon trodde att det var trädgårdsmästaren och sa till honom: Herre, om du har burit bort honom, så säg mig var du har lagt honom, så att jag kan hämta honom. Jesus sa till henne: Maria! Hon vände sig om och sa till honom: Rabbuni, det betyder Mästare.” Joh. 20:11-16

Jesus hade uppstått från de döda och en av hans efterföljare, Maria, var förkrossad. Dels därför att hennes Mästare hade blivit korsfäst, men också för att hon inte visste vart hans döda kropp var.

Både änglarna och den uppståndne Jesus (som hon först inte kände igen) frågade henne: varför gråter du? Det fanns en medkänsla i frågan. Det var inget hårt och fördömande i deras undran. Jesus blir inte nervös när vi utgjuter våra hjärtan för honom. Han gillar när vi gör det. När Maria talade med Jesus (som hon trodde var trädgårdsmästaren), fick hon en uppenbarelse.

Uppenbarelse för troende

I brevet till de troende i Efesus, så ber Paulus att Gud må ge dem uppenbarelse över vårt hopp. I Kolosserbrevet  beskrivs härlighetens hopp som – Kristus i er.

Vänner, när vi inser att Jesus inte längre är kvar, varken på korset eller i graven, utan att han bor i oss, då händer något. Vi blir saliga. Vi får en djup tillfredsställelse och en frid som övergår allt förstånd. Och många gånger leder det till att vi upphör att gråta.

Se Jesus

“och se på Jesus” Hebr. 12:2

Se Jesus i Bibeln och vet med dig att han bor i ditt hjärta, om du tror på honom.

“att Kristus genom tron kan bo i era hjärtan” Ef. 3:17

Jesus har segrat och han är full av kärlek till dig. Kom till honom och låt han få höra både det som gläder och bedrövar dig. Hans famn är öppen för dig. Inse vem du talar med, det är Jesus, Guds Son och konungarnas Konung, inte en vanlig dödlig begränsad människa. 

Lösningen på dina problem är inte i första hand något, utan någon – Jesus.

Jesus kallar på dig vid ditt namn precis som med Maria, han vet mycket väl vad du heter. Han älskar dig.

Gud välsigne dig

/ David Billström